Ürün Hakkında
Suni deri ya da yapay deri ( Alm. Kunstleder, Fr. cuir artificiel, faux cuir, İng. faux leather, artificial leather ), kolajen esaslı doğal derilere alternatif olarak bir taşıyıcı kumaş malzeme üzerine sentetik polimer kaplanması ve yüzeyinin deriye benzer görünüm ve tutum özellikleri kazandırılması sonucu elde edilen malzemelere denir. Sentetik deri olarak da adlandırılan suni deri, döşemelik deri, giysi, ayakkabı, aksesuar ve deri benzeri bir ürün istendiği ancak asıl materyalin uygun maliyetli veya uygun olmadığı diğer kullanımlardaki deri yerine kullanılan yapay bir malzemedir. Maliyetler ve özellikler bakımından uygun olsa bile bazı durumlarda ham madde olarak gerçek deri tercih edilmeyebilir. Bu durumda yapay deri kullanılır.
Suni Deri Özellikleri
Suni deri veya sentetik deri, genellikle gerçek deriye daha ucuz bir alternatif olarak kullanılır. Gerçek derinin özelliklerinin veya görünümünün istendiği ancak gerçek derinin çok pahalı olduğu veya herhangi bir nedenle uygun olmadığı durumlarda kullanılır. Gerçek deriden farklı olarak, suni deri doğal hayvan derisinden elde edilmez, suni deri, doğal olmayan poliüretan (PU) veya polivinil klorürden (PVC) yapılan insan yapımı bir malzemedir. Suni deri daha düzgün, pürüzsüz ve düzenli görünür ve dokunuşa soğuk gelir. Suni deri, gerçek deri gibi görünmesi için deri kaplama ve doku ile suni olarak basılmış polyester gibi sentetik kumaş bazından yapılır. Suni deri yumuşaktır ancak dokunuşta plastik hissi verir. Suya dayanıklıdır ve ayrıca lekelere karşı oldukça dayanıklıdır. Suni deri daha az emicidir ve bu nedenle temizlenmesi çok daha kolaydır. Suni deri, gerçek deriye kıyasla daha az dayanıklı olmasına rağmen, çizilmelere ve kesilmelere karşı oldukça dirençlidir ve bu da onu döşeme için ideal bir seçim haline getirir.
Suni Deri Nedir ve Gerçek Deriden Nasıl Ayrılır
Suni deri için kullanılan sahte deri, imitasyon deri, vegan deri, sentetik deri gibi birçok farklı terimden; suni deri en yaygın olanıdır. Suni deri endüstrisi yıldan yıla geliştiğinden, suni ve gerçek deri arasında ayrım yapmak zor olabilir. Daha fazla netlik sağlamak için, deri ürünleri satın alırken gerçek ve suni deri arasında ayrım yapmanıza yardımcı olacak bazı çok faydalı ipuçlarını bilmek gerekebilir.
İkisi arasındaki temel ve en önemli fark, hakiki derinin manda, keçi, inek gibi doğal olan hayvan derisinden elde edilmesi, suni derinin ise plastik tabanlı olarak işlenmiş, polivinil klorür (PVC) ve poliüretan (PU) ile üretilmesidir.
Suni Deri Nasıl Üretilir
Suni deri üretimi için kullanılan çeşitli yöntemler vardır. Genellikle işlem bir taban kumaşı ile başlar ve daha sonra bir deri deseni verilir ve bir plastik taban malzemesi ile bağlanarak bitirilir, en yaygın kullanılan malzemeler poliüretan (PU) ve polivinil klorürdür (PVC). Sentetik deri üreticileri, temel malzeme olarak genellikle polyester veya pamuk kullanır. Suni deri için kullanılan ana malzeme, sonraki aşamalara uygun olmalıdır. Taban kumaşı elde edildikten sonra plastik taban kaplaması ile kaplanır. Hammadde ve üretim teknolojisinde sağlanan gelişmeler sonucu, son 10 yılda gerçek (natürel) deri yerine sıklıkla kullanılmaya başlanan suni deri imalatında PVC ve poliüretan (PU) olmak üzere iki farklı üretim türü mevcuttur. PU ürünler, PVC ürünlere oranla pahalı olmakla beraber, daha sağlıklı ve ekolojik olmaları, nefes alabilirlik, yumuşaklık, teknik değerler ve görünüm yönlerinden doğal deriye çok yakın özellikler taşımaları nedeniyle tercih edilmektedir.